Treceți la conținutul principal

Anotimpul Splinei, Stomacului si Pancreasului sau cum ne acordam la ritmurile, la frecventele inceputului de Toamna

In curand intram in luna Septembrie, inceput de Toamna sau Vara Indiana (tarzie) in Medicina Traditionala Chineza (MTC). Pe scurt este anotimpul Splinei , Stomacului si Pancreasului, care au corespondente : planeta - Saturn, culoare - galben, gust - dulce, directie – centru, sunt corelate cu sistemul digestiv, limfatic si muscular.


Zilele incep sa scada, noptile sa creasca, natura isi schimba culorile, se strang recoltele si corpul nostru fizic, mental si emotional se acordeaza la aceste ritmuri.
La fiecare schimbare de anotimp ne putem ajuta pe noi insine sa ne gasim ritmul natural.

Cum ne acordam la ritmul natural in prag de toamna?
  1. Ne ajutam stomacul, splina si pancreasul cu o cura de detox alimentar de 1 zi pe saptamana, 3, 5 sau mai mult. Cel mai simplu ne alegem o zi in care sa consumam doar fructe, de exemplu: pepene rosu, struguri sau prune, un singur fruct fara limita de cantitate. In acest timp al recoltei este o abundenta de fructe si legume proaspete si aveti de unde alege. Daca faceti o cautare cu celebrul “Goagal” : beneficiile consumului de … - veti gasi o multime de informatii si unele dintre ele chiar avizate.
  2. Ne impamantam sau ne reconectam la energia mamei Pamant. Este un anotimp cu o paleta de culori fantastica, acum sa profitam de caldura placuta si blanda a soarelui si sa ne petrecem mai mult timp in natura: in parc, o iesire din oras la sfarsit de saptamana in imprejurimi sau la munte. Imbratisam un copac si ne exprimam recunostinta fata de mama Pamant. Putem face acasa exercitiul recunostintei zilnic, seara inainte de culcare sau dimineata inainte de a va da jos din pat sau dimineata si seara : enumeram in gand pentru ce suntem recunoscatori azi. Poate sa devina mantra dumneavoastra si cu cat mai mult o veti practica cu atat mai bine veti fi. Voi da un singur exemplu: eu sunt recunoscatoare pentru hrana mea de azi. Poate vi se pare banal, dar am vazut cu ceva timp in urma o serie de fotografii cu copiii din Somalia care mureau de foame si am realizat brusc cat de recunoscatoare sunt ca nu cunosc aceasta suferinta.  
  3. Ca sa ne cultivam mintea, claritatea mentala putem face un curs de dezvoltare personala. Nu doar elevii si studentii incep cursurile ci si noi putem face asta. Mintea noastra este cu atat mai bogata cu cat este mai mult antrenata. Eu si sotul meu il avem invitat la inceputul lunii pe Maestrul Tao Masa pentru un curs de Tai Chi, in octombrie voi reaudia cursul de Chi Nei Tsang I cu Liderul Global al CNT Jutta Kellenberger la Bucuresti. Din proprie experienta va pot recomanda cursurile de Reiki Traditional sustinute de Maestrii Aurelian Curin si Lucica Toroipan. Acum veti gandi ca toate acestea costa timp si bani pe care nu-i aveti disponibili. Daca priviti toate aceste cursuri ca pe o investitie in dumneavoastra veti gasi solutii. Pana atunci, daca aveti pofta de invatat ceva nou exista cursuri online gratuite oferite de universitati de prestigiu, va este necesara perseverenta, curiozitatea si disciplina si binenteles conexiunea la internet : https://www.coursera.org/courses ; http://video.mit.edu/channels/ ; http://ecorner.stanford.edu/ ;
  4. Avem grija de sistemul muscular si limfatic facand miscare. Faceti miscare in fiecare zi! Auzim acest slogan destul de des chiar si la TV sunt spoturi publicitare . Cum facem sa–l transformam in realitate ? Incepeti cu 10 minute de exercitii usoare in fiecare zi, nimic complicat doar incalzirea corpului inainte de a incepe activitatea cotidiana. Cresteti constant timpul alocat acestor exercitii si complexitatea lor la: 15, 20, 25, 30 de minute si puteti ajunge chiar si la o ora. Unul din secrete consta in perseverenta, pana ajunge un obicei ca spalatul pe dinti. Oferta este foarte larga si variata: de la sali cu “nume”, la cele de cartier, pana la lectii individuale cu instructor. Daca aveti abonament la sala reinnoiti-l, daca nu aveti va puteti face unul sau sa va cautati un instructor care sa va ajute sa faceti un program individual. Un alt secret este sa va alegeti un set de exercitii pe care sa-l puteti practica si acasa, fara investitii costisitoare in echipamente si spatiu. Din experienta proprie va pot recomanda : Qigong, Tai Chi, Tao Yin. Puteti exersa si invata alaturi de noi, vom actualiza oferta noastra curand.
  5. Putem alege un pachet de 5 sedinte de Chi Nei Tsang pentru o detoxifiere completa : fizica, mentala, emotionala si energetica. Acum este anotimpul splinei, pancreasului si al stomacului ce au ca emotii negative : Grija, Neincrederea si Anxietatea si ca emotii pozitive: Increderea, Deschiderea, Echilibrul. Energia elementului Pamant controleaza gandurile si ne ofera claritatea mentala. Fiecare dintre noi avem griji mai multe sau mai putine, mai mari sau mai mici. Putem elimina grijile, putem invata cum sa ne scuturam de ele. Terapia CNT alaturi de meditatiile din sistemul UHT ne ajuta sa facem aceasta curatenie emotionala. Daca va surade ma puteti contacta.
  6. Si nu in ultimul rand puteti alege un pachet de 10 sedinte de terapie Reiki personalizata in functie de nevoile voastre. Este o terapie blanda, dar foarte eficace, care nu presupune niciun efort din partea dumneavoastra, doar prezenta si uneori nici asta. O recomand tuturor persoanelor care sunt foarte stresate sau care sufera de oboseala cronica sau depresie pentru ca linisteste mintea, energizeaza corpul si repara la un nivel subtil toate daunele pe care le-am provocat corpului nostru pe toate nivelurile si planurile. Unul din principiile Reiki este “Doar azi nu te ingrijora”. Am facut un curs minunat cu Maestrul Aurelian Curin despre Principiile Reiki, pe care vi-l recomand din toata inima si in care am invatat ca: grija este o frica de viitor, ca grijile dispar daca ne centram atentia in momentul prezent si poate cel mai important ca: antidotul Grijei este Recunostinta.
Sunt convinsa ca puteti completa scurta mea lista cu alte propuneri si chiar va rog sa o faceti.
Va astept comentariile , propunerile si va doresc sa punem in practica unele dintre ele.

Va doresc o Toamna minunata, bogata si lipsita de griji!

Vreti sa aflati mai multe informatii ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro 

Cu drag,
Cera

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Abdomenul, al doilea creier – Ultima parte

Inainte de a trage concluzia ca bacteriile ne manipuleaza cum vor, este necesar sa demonstram ca este posibil ca ceea ce functioneaza cu soarecii se va intampla si cu oamenii.