Treceți la conținutul principal

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing

Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru.

Jing, Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “Cele trei Comori” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “Cele trei comori” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.



Jing = Esenta fiintei / Samanta primordiala

Qi = Energia vitala / Energia primordiala   

Shen  = Spirit / Spiritul originar

Jing este o energie densa stocata in rinichi care hraneste corpul fizic si toate celelalte organe, astfel rinichii determina si controleaza cele mai importante aspecte ale vietii: nasterea, cresterea, reproducerea si  imbatranirea.


Conform TCM avem :

Jing Prenatal este energia cu care ne nastem, mostenita de la parinti si de la stramosii nostri, care este limitata, nu se poate reinnoi si care se consuma in timpul vietii zi de zi, determinandu-ne durata de viata.  In limbaj modern o putem numi zestrea noastra genetica.
Jing Postnatal este energia care rezulta din hrana, apa si aerul pe care le consumam si din ce practicam sau nu, ca sa ne mentinem intr-o stare optima de sanatate fizica, mentala, emotionala si spirituala.

Stilul nostru de viata determina pe de o parte cat de rapid ne consumam mostenirea de Jing si pe de alta parte ce si cat putem acumula din sursele de energie pe care le avem la dispozitie in mod normal.  Daca avem o viata echilibrata, in primul rand consumul de Jing prenatal este mai incet, mai domol, ne permite sa atingem in conditii optime varste inaintate si in al doilea rand, Jing-ul postnatal pe care il obtinem zilnic ne permite sa avem resurse suplimentare de energie pe care le putem folosi atunci cand avem evenimente nefericite in viata, ca de exemplu: accidente, boli, etc.

Daca va este mai usor puteti sa va imaginati Jing-ul prenatal ca o suma de bani mostenita si care va ajunge pentru a trai decent 80 de ani fara extravagante, in plus dumneavoastra castigati lunar o suma de bani care va acopera costurile curente de zi cu zi, acesta este Jing postnatal. In cazul in care aveti cheltuieli neprevazute puteti totusi sa le acoperiti dar daca dumneavoastra pana la 40 de ani ati cheltuit mare parte din ce ati mostenit, in plus ce castigati zilnic nu va acopera cheltuielile, apar datoriile si in final veti ajunge la faliment, care in cazul de fata se traduce prin boli grave si chiar moarte prematura.

Jing-ul este foarte important pentru longevitate, multe tehnici de Qigong sunt dedicate acumularii de energie, de Jing postnatal. Practic suplimentam energia mostenita cu energie proaspata zi de zi prin exercitii fizice si meditative, nutritie si fitoterapie.

Epuizarea treptata a Jing-ului este naturala, dar textele medicale chineze antice afirmă că sunt cauze care provoaca consumul accelerat si scurteaza durata de viata normala ca de exemplu in limbaj actual:  bolile de orice natura, leziunile traumatice, abuzul de substante toxice, temerile, fricile, hiperactivitatea sexuală, epuizarea fizica, oboseala cronica, deshidratarea, consumul  excesiv de sare.  Toate acestea afecteaza Jing-ul si pot provoca imbatranirea prematura, deteriorarea starii de sanatate a dintilor, a oaselor, a organelor sexuale, infertilitate si in final moartea.

Societatea in care traim acum manifesta o viteza incredibila in desfasurarea tuturor activitatilor: mancam rapid – fast food, dormim mai putin sau deloc, dormim ziua si lucram sau ne distram noaptea, informatiile sunt transmise si ajung instant, aproape totul se face “fast” si “instant”. Pentru a mentine acest ritm consumam mai multa energie, folosim zilnic stimulente: cafea, bauturi energizante, droguri (nicotina, alcool, etc).  Lipsa de odihna, de relaxare, o dieta saraca in nutrienti si bogata in chimicale, munca excesiva, stresul constant si la nivel ridicat, ingrijorarea, toate duc la fortarea limitelor noastre fizice si psihice. Rezultatul nu este surprinzator, tot mai multi oameni prezinta semne de deficienta de Jing sub diferite forme: infertilitate, impotenta, boli cronice, incurabile, imune, neurologice, imbatranire prematura si chiar mai mult, ne afecteaza mostenirea genetica pe care o transmitem copiilor.

Am vazut ce se intampla in prezent si poate acestea nu sunt noutati pentru dumneavoastra.

Intrebarea fireasca este: 

Ce putem face ca sa evitam sau sa moderam efectele de mai sus? 
Sa ne “cheltuim” cu chibzuinta mostenirea Jing. Cum?
Sa constientizam nevoile noastre individuale, punctele noastre forte si slabe. Fiecare individ este unic si nu cred ca putem aplica o reteta standard, dar atunci cand ne cunoastem pe noi insine vom gasi cu siguranta ce este mai bine pentru noi. Eu va pot spune ce functioneaza pentru mine, va pot prezenta mai multe optiuni, in final singuri veti alege si veti decide ce faceti ca sa aveti o viata echilibrata. 

Poate veti alege o dieta sau veti adopta un anume stil de alimentatie, poate o terapie sau o practica antica orientala, poate va veti acorda mai mult timp pentru odihna, relaxare sau poate veti face zilnic exercitii fizice si meditative. Nu stiu toate raspunsurile, dar invat continuu si nu ezit sa cer ajutor atunci cand am nevoie. In opinia mea a cere ajutor nu este un semn de slabiciune ci de intelepciune.
 

Sa alegem cu intelepciune practici si tehnici care sa ne ajute sa ne crestem nivelul energetic. 
Din cele mai vechi timpuri au fost dezvoltate tehnici care sa creasca nivelul energetic, sa faciliteze acumularea de energie. De ce ma refer la aceste “vechituri” pentru ca ele au trecut proba timpului, adica functioneaza de mii de ani.  Conform TCM energia Jing se pierde cel mai mult prin ejaculare in cazul barbatilor si menstruatie, sarcina si nastere la femei.

In cadrul sistemului UHT sunt practicile din “Dragostea vindecatoare”, practici taoiste care au fost dezvoltate pentru cresterea nivelului energetic individual, dar si pentru a realiza un schimb energetic profund care sa hraneasca cu Qi partenerii implicati in actul sexual.

Exista multe practici, tehnici care au acelasi scop: cresterea si acumularea de energie, echilibrul energetic, fizic, mental si emotional. Ce alegeti sau daca nu alegeti, depinde doar de dumneavoastra, liberul arbitru este cel ce ne defineste ca oameni.


Sa apelam la terapiile alternative. Cand? 
Fiecare mai devreme sau mai tarziu cand simte ca este pregatit. De regula se intampla cand epuizam solutiile clasice, cand medicina occidentala nu ne ofera toate raspunsurile, uneori din curiozitate, alteori in ultima instanta.  Din experienta proprie va pot recomanda ce am aplicat pe propria piele si a functionat foarte bine, nu pot afirma ca este “reteta minune” sau panaceu, remediul universal. 

Ce pot sa spun este ca indiferent ce terapie faceti, alegeti una si acordati-va timp ca sa vedeti efectele, nu le amestecati prea tare facand mai multe feluri de terapii in aceeasi perioada de timp, daca nu sunt efecte, nu simtiti nimic, bine sau rau, inseamna ca nu este pentru dumneavoastra. 
Si cel mai important: ne vindecam singuri, terapeutii doar ne ajuta, sunt doar un “instrument”, un ”canal“ pentru energie, noi suntem actorii principali, rolul este al nostru. In momentul in care dorinta noastra de vindecare este plenara, ne schimbam cursul vietii, calea si terapia ne ajuta, ne sustine.

In incheiere va doresc:

  • Sa va iubiti rinichii!
  • Sa va iubiti pe voi cu totul si cu toate!
  • Sa manifestati compasiune pentru dumneavoastra!
  • Sa fiti sanatosi, longevivi, prosperi si fericiti!
  • Sa va gasiti calea oricare ar fi ea! 

Vreti sa aflati mai multe despre noi?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro

Cu drag,
Cera


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Abdomenul, al doilea creier – Ultima parte

Inainte de a trage concluzia ca bacteriile ne manipuleaza cum vor, este necesar sa demonstram ca este posibil ca ceea ce functioneaza cu soarecii se va intampla si cu oamenii.