Treceți la conținutul principal

Abdomenul, al doilea creier – Ultima parte

Inainte de a trage concluzia ca bacteriile ne manipuleaza cum vor, este necesar sa demonstram ca este posibil ca ceea ce functioneaza cu soarecii se va intampla si cu oamenii.



Pentru modificarea florei intestinale a oamenilor, avem la dispozitie doua unelte : antibioticele pentru a ucide bacteriile rele si probioticele pentru dezvoltarea celor bune. Probioticele sunt drojdii si bacterii vii, fiind benefice pentru sanatate. Le putem gasi de exemplu in iaurturi. Inca odata ne indoim asupra eficacitatii reale, de faptul ca cercetarile sunt finantate partial de catre cei care le comercializeaza.

In Europa, grupurile agro-alimentare au fost rugate sa retraga toate afirmatiile despre cat de sanatoase sunt produsele lor lactate imbogatite cu probiotice. Pentru a incununa totul, evaluarea eficacitatii probioticelor nu este o afacere nesemnificativa. 

Didier Desor, Universitatea Lorraine, Vandoeuvre-Les-Nancy, Franta « Viata nu este simpla chiar nici pentru o bacterie ; doar o singura bacterie este o uzina care fabrica mii de molecule. Si, in general, pentru a prepara totul, intr-o reteta de bacterii probiotice, punem mai multe din aceste bacterii, si asta face in plus sa creasca complexitatea. Asadar suntem foarte, foarte departe de schema clasica : adica o molecula, o actiune ! » 

Pierre-Henri Gouyon « Inca nu suntem capabili sa intelegem in totalitate cum functioneaza. Asa ca tot ceea ce putem face este sa ucidem pe cele rele cu antibiotice si sa incercam sa le favorizam pe cele bune dandu-le probiotice. Dar, in fapt, pentru moment, noi nu intelegem mare lucru !




Centrul pentru Neurobiologia Stresului

La Centrul pentru Neurobiologia Stresului, la Los Angeles, Kirsten Tillisch este sceptica, de asemenea. Cum poate consumul de probiotice sa aiba un efect asupra raspunsului la stres ? Pentru a avea inima curata, Kirsten si echipa sa au testat efectul probioticelor asupra creierului femeilor cu sanatate buna. 

KirstenTillisch, Universitatea din California, Los Angeles, SUA « Noi am decis sa studiem femeile cu sanatate buna, fara dureri intestinale, fara disconfort gastric, fara anxietate sau depresie. Testul pe care noi, l-am aratat lor este utilizat in mod curent pentru a vedea cum persoanele raspund la imagini negative emotional. Am vrut sa vedem daca modificam ceva in abdomen ar putea schimba raspunsul la aceste imagini. Pe durata a doua saptamani, cercetatorii au dat unui grup de 60 de femei cu o sanatate perfecta iaurturi cu si fara probiotice. Ei au cautat daca creierul lor reactioneaza diferit la stres. » 

« Ceea ce noi am descoperit, este ca la femeile care au consumat probiotice, o retea din regiunea creierului era mai putin activa, deci, cele care au consumat probiotice sunt mai putin influentate de aceste imagini. In creierul lor, ceva a fost modificat in raspunsul lor la acest climat, confruntate fiind cu imagini negative si potential amenintatoare. Este primul studiu care demonstreaza ca luand un probiotic ceva se modifica in creier. » Este extrem de incitant pentru noi, cu acest produs atat de simplu, pe care il pot cumpara din piata, eu pot potential schimba ceva in creierul meu.

Chiar cercetatorii cei mai entuziasti recomanda prudenta fata de aceste cercetari foarte recente. In special, deoarece noi nu cunoastem foarte bine efectele secundare ale bacteriilor asupra corpului nostru. Insa, toti au fost de acord sa spuna ca efectele lor sunt dovedite asupra sanatatii noastre, ca si asupra creierului nostru.

« Noi trebuie sa recunoastem de acum inainte ca o parte a compozitiei creierului nostru provine de la bacterii. Asta nu spune ca suntem controlati de catre bacterii, dar ele au o infuenta asupra a ceea ce noi suntem, a modului in care ne comportam, a modului in care reactionam. Deci, ma gandesc ca noi trebuie sa consideram de acum inainte ca avem un al treilea creier. Noi avem un creier mare, un creier mic si de acum inainte, inteligenta bacteriilor. »

« In stiinta, nu avansam altfel decat facand descoperiri. Noi avansam de asemenea prin modificarea modelului, ceea ce numim paradigma. Ceea ce suntem noi este legat de istorie si de mediul in care traim. Si, aceste medii sunt in acelasi timp externe si in ce am descoperit sunt interne. Si, aceasta, este fabulos ! »


Avem mai degraba tendinta sa gandim astfel, uite ce este acolo, sunt oamenii, in fata ochilor nostri, si privindu-i ei au o individualitate puternica, si ecosistemele lor sunt « afara » : sunt padurile, campiile, padurile amazoniene si toate acestea ! Nu suntem doar noi !

In realitate, nu merge si asa ! Avem in noi aceasta flora bacteriana care exista de asemenea si in afara noastra. Asadar, in fapt, noi inotam intr-un ecosistem bacterian, care ne traverseaza, care face parte din noi ! Avem o continuitate biologica in fapt total extraordinara.

Viziunea pe care cercetatorii o dau corpului nostru s-a schimbat. Ceea ce avem pentru fundamentarea cea mai recenta a realitatii, individualitatea noastra, este fara nicio indoiala, doar o reflectare a unei realitati mult mai complexe, esential compusa din mesaje, din retele si din conexiuni inca foarte misterioase. Noi suntem compusi acum din mii de gene, din miliarde de neuroni si din sute de miliarde de bacterii. Noi suntem o multitudine de legaturi si de informatii, a carei complexitate ne depaseste inca in totalitate !



( traducere din franceza dupa documentarul "Le ventre, notre deuxième cerveau" produs de ARTE France, Scientifilms si Inserm )

Vreti sa aflati mai multe informatii ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro

Cu drag,
Cera & Toma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :