Treceți la conținutul principal

Abdomenul, al doilea creier - Partea V-a

BACTERIILE DIN ABDOMEN : 100.000 miliarde de bacterii traiesc in tubul nostru digestiv; sunt de o mie de ori mai multe bacterii in fiecare dintre noi decat stele in galaxia noastra. Acest microcosm in macrocosm este ecosistemul cel mai dens de pe planeta. Sunt de o suta de ori mai multe bacterii in abdomen decat celule in corpul nostru.

Pierre-Henri Gouyon, Muzeul National de Istorie a Naturii, Paris: « Eu sunt o fiinta umana, si celulele mele au aparut din ou, rezultat al fecundarii ovulului mamei mele de catre spermatozoidul tatalui meu. Aceasta a creat toate celulele care au construit corpul meu. Si eu credeam ca sunt asa, EU !

Si am descoperit ca NU ! De fapt Eu sunt o mica parte din Mine. In final, Eu sunt un ecosistem ! » 

Stephen M. Collins, Universitatea McMaster, Canada : 

« Noi existam in avantajul bacteriilor mai mult decat in cel uman. Noi avem mult mai multe celule bacteriene in corp si pe corp decat celule umane. Noi avem mai mult ADN bacterian decat avem ADN uman. Noi putem spune ca de fapt suntem un vehicul pentru bacterii. »  

La Universitatea McMaster din Hamilton in Canada, Stephen Collins cauta sa inteleaga cum functioneaza acest ecosistem organizat pe care cercetatorii il numesc de acum MICROBIOT.

Stephen Collins : « Noi purtam in interiorul corpului 1 – 2 kilograme de bacterii. Ele genereaza aproape 30% din caloriile noastre. Deoarece noi nu putem digera o mare parte a hranei pe care o mancam, bacteriile le digereaza pentru noi intr-o maniera prin care sa absorbim energia. Noi oferim bacteriilor adapostul si tot tacamul si in schimb ele convertesc hrana in energie. Ele ne ajuta sa determinam ce este toxic si ce nu pentru corpul nostru. Fara bacterii supravietuirea ar fi dificila. » 

« Cel mai mare sistem imunitar din corpul nostru este situat in intestin. Si el este educat de catre bacterii care il informeaza de pericolele potentiale. Deoarece este expus la o multitudine de bacterii, sistemul imunitar este eficace. »






Bacteriile « Pentru lume noi suntem doar microbi, mici si ignisifiante bacterii. Dar astazi, noi suntem unite si constiente de recompensa glorioasa care ne asteapta pe fiecare dintre noi ! » 

Deoarece ele joaca un rol crucial pentru sanatatea noastra, este de cea mai mare importanta sa intelegem mecanismele prin care microbii au ajuns sa ne colonizeze.

Curat in abdomenul mamei sale, fatul va fi colonizat de sute de miliarde de microbi in prima zi a vietii sale. Primele bacterii care se instaleaza vor selectiona noile venite pana cand se stabilizeaza si vor compune o semnatura personala ca un soi de amprenta digitala.

Luarea de antibiotice de catre mama sau la copil nasterea prin cezariana, un biberon in loc de alaptarea la san sau mai mult un exces de igiena, fiecare din aceste evenimente reduc contactul cu bacteriile si slabesc microbiotul copilului. 

In viitor, nu stiu anume cand, vom da copiilor la nastere cei mai bun din toata flora bacteriana posibila ca in sfarsit sa fie colonizati in mod corect. Le vom da apoi pe parcursul vietii noastre in special pe perioada batranetii pentru a intari « microbiotul ».




Pentru a gasi reteta microbiotului ideal, va mai trebui sa stim care sunt bacteriile care il compun. 

DuskoEhrlich, INRA, Jouy-En-Josas, Franta :

La INRA, Dusko Ehrlich, incearca sa inteleaga aceasta populatie misterioasa, care traieste in noi de pe vremea cand Eva a gustat din pomul cunoasterii. Si pentru aceasta a decis sa studieze genomul microbiotului nostru in intregime.  
Da, studiul genomului unui organism compus din 100.000 de miliarde de bacterii. Acest proiect discret numit programul METAITE este in realitate cu mult mai ambitios decat decodificarea genomului uman. 

« Sunt mai mult de zece ani de cand m-am intrebat : Ce este mai amuzant lucru de facut de un microbiologist ? Asta era foarte clar, in lumea intreaga exista o enorma capacitate de secventiere disponibila. Deoarece vom secventia genomul uman si vom avea de asemenea de secventiat genomul maimutelor, al limbricilor si al mustelor. De ce sa nu utilizam aceasta capacitate pentru a secventia nu numai genomul nostru ci si genomul bacteriilor noastre ? » 

Rezultatul acestei munci titanice a aparut in 2010, cand cercetatorii au publicat cartea genomului bacterian al omului. Ei au realizat un catalog cu 3 milioane de gene. Si acest santier gigantic a debutat cu o descoperire surprinzatoare. 

« Am descoperit atat de multe lucruri pe care inca nu vi le putem explica. Dar cea mai surprinzatoare descoperire a noastra, este cea ca noi oamenii putem fi repartizati in 3 grupe dupa populatia microbiana care traieste in intestinul nostru. Noi am botezat aceste grupe : ENTEROTIPURI. Acum, in plus fata de grupele sanguine, noi suntem divizati in 3 grupe de bacterii intestinale p care Dusko le numeste ENTEROTIPURI. Diferentele rezida in capacitatea lor de a converti hrana in energie. Cele 3 produc vitamine dar in cantitati diferite. »

Continuarea in partea a VI – a a acestui articol.




( traducere din franceza dupa documentarul "Le ventre, notre deuxième cerveau" produs de ARTE France, Scientifilms si Inserm ) 

Vreti sa aflati mai multe informatii ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro


Cu drag,
Cera & Toma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Abdomenul, al doilea creier - Partea II-a

Cum comunica creierul si intestinele? Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze cu greu conversatia secreta ce se tine in interior, intre abdomen si creier.