Treceți la conținutul principal

Abdomenul, al doilea creier - Partea I-a

Cateodata simtim foarte clar ca nu creierul este la comanda corpului, dar ce stiu mai exact savantii despre ceea ce se intampla intre creier si abdomen ?

Acesta nu este doar un abdomen, este un centru de inteligenta. Acolo jos,este echivalentul unui creier de animal de companie de talie mica.

Avem 200 de milioane de neuroni in abdomen, aproape cat are un catel in cortex si putem spune ca este cu adevarat foarte inteligent. Cainele sau pisica, au aproape acelasi numar de neuroni ca abdomenul nostru, daca ei sunt atat de inteligenti, abdomenul nostru este sincer vorbind foarte istet.


Stiinta redescopera surprinzator ceea ce simtul comun ne spunea demult:
  • nodurile la stomac sunt de la anxietate;
  • indragostitii au fluturi in abdomen;
  • moliciunea tine de intestine;
  • noi deseori luam decizii viscerale;
  • frica o simtim in abdomen.

Cateodata simtim foarte clar ca nu creierul este la comanda corpului, dar ce stiu mai exact savantii despre ceea ce se intampla intre creier si abdomen ?
 
Aici se ascund nu numai milioane de neuroni dar si cateva sute de miliarde de bacterii care influenteaza in secret personalitatea si indrazneala noastra.

Calatorind prin secretele intestinelor noastre in descoperirea celui de-al doilea creier, aceasta poveste a inceput la Universitatea Columbia din New York, cand Dr. Michael D.Gershon - MG a indraznit sa proclame ca avem in abdomen un organ sensibil si inteligent:

« Este esential sa aducem atentia asupra abdomenului nostru pentru a explica lumii ca este un organ primordial. Acesta nu este ceva dezgustator si respingator care seamana cu un sarpe. Este totusi linia vietii si a energiei in sanatatea noastra.

Traim o epoca sumbra care nu recunoaste cel de-al doilea creier. Si asa, am contribuit la redescoperirea lui. Cum vorbim despre un fel de Renastere asta face din mine un fel de Leonardo da Vinci al intestinelor.
Daca Leonardo da Vinci avea microscopul lui Michael Gershon nu avea cum sa nu observe cativa neuroni. Doua sute de milioane de neuroni se afla pe fata interna a intestinelor noastre. Repartizati de-a lungul tubului digestiv ei ne permit sa digeram.

Digestia, este incredibil de complicata. Sunt de facut o groaza de lucruri dificile pentru a o reproduce in laborator, ca de exemplu pentru a descompune mancarea in molecule minuscule pe care organismul sa le absoarba si sa le utilizeze pentru a functiona. Si pentru a face asta noi avem nevoie de o mare energie nervoasa.

Cele doua creiere seamana ca doi frati. Sistemul Nervos Central – SNC pentru creierul de sus, Sistemul Nervos Enteric – SNE pentru cel de jos. Chiar numele lor stiintifice sunt similare. Dar, este un bine necesar ca evolutia sa ne doteze cu doua creiere separate?

Ratiunea pentru care evolutia a descentralizat acest creier seamana izbitor cu ratiunea de a avea calculatoare in birouri. Descentralizarea muncii la nivel local, la nivelul intestinului este mult mai eficienta. In aceasta maniera, creierul nu mai trebuie conectat cu intestinul prin conexiuni gigantice. Nu are nevoie de o crestere cu cateva milioane de neuroni suplimentari. »

La Nantes, Dr.Michel Neunlist - INSERM, Institutul Bolilor Aparatului Digestiv, Nantes, Franta, este unul din expertii mondiali ai Sistemului Nervos Enteric - SNE. Pentru el, in istoria celui de-al doilea creier, primul nu este cel pe care il credem.
« Numele celui de-al doilea creier este in final un nume uzurpat, deoarece eu, il consider la fel ca primul creier, cu adevarat creierul original. In sfarsit, organismele primitive pluricelulare au fost initial compuse dintr-un simplu tub digestiv. Acesta a fost cauza de la care tubul digestiv s-a dezvoltat cu sistemul nervos enteric.
Daca refacem parcursul de-a lungul timpului, am inteles ca pentru a ne hrani mai bine evolutia a dezvoltat creierul nostru superior. Aparitia encefalului coincide cu cea a ochilor si a urechilor care erau utile in gasirea hranei. Fara aceasta divizare a activitatii ne-am fi consacrat si astazi toata energia pentru a digera, sa digeram si acum, numai sa digeram ! »

PascalPiq, Colegiu Francez, Paris 
« Punctul decisiv de turnura al acestei evolutii spectaculare a encefalului nostru este legata strans de inventia tehnologiei : stapanirea focului. Au trecut deja 1,5 milioane de ani de cand Homo Sapiens se numeste in continuare Homo-Ergaster. A venit inventia gratarului. »
«  Coacerea este un proces de pre-digestie. Asadar, gratie coacerii putem alege sarcina masticatiei, astfel investim mai putina energie prin efort fizic, si in al doilea rand, ei bine, cand hrana ajunge in abdomen digestia se face mai facil. Astfel recuperam de saisprezece ori mai multa energie prin coacere fara sa o investim. Asa ceva nu s-ar fi putut face altfel. Atunci, deoarece primul creier a functionat bine, cel de-al doilea va profita asa si va putea sa se dezvolte ! »

«In orice caz, coacerea a permis saltul peste anumite blocaje fiziologice. Altfel spus, constrangerile legate de energia necesara la dispozitia unui creier mai mare. Si plecand de aici, a fost posibil de vazut cum incepand de la Homo-Ergaster care avea pentru inceput un creier de 700 – 800 cm cubi va trece gradual de-a lungul a cateva sute de mii de ani la nivelul creierelor foarte importante, care atentie, de exemplu la oamenii de Neanderthal sau Cro-Magnon ( Cro-Magnon sunt eu si tu), creierul a crescut la 1500 – 1600 cm cubi fara ca talia corpului sa se modifice.

Encefalul nostru s-a dezvoltat si noi putem astazi sa ne gandim si la altceva decat la stomac. Gandind pe de-o parte, digerand pe de alta, in teorie activitatile sunt bine separate. Dar realitatea ca de obicei este mai complexa: pe de-o parte, deoarece cele doua sisteme nervoase conectate prin nervul vag discuta in permanenta, pe de alta deoarece creierul si intestinele utilizeaza aceeasi neurotransmitatori. »

 
Cum comunica creierul si intestinele?
Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze cu greu conversatia secreta ce se tine in interior intre abdomen si creier.

Raspunsurile in partea a II –a a acestui articol.

(traducere din franceza dupa documentarul "Le ventre, notre deuxième cerveau" produs de ARTE France, Scientifilms si Inserm )


Vreti sa aflati mai multe despre noi ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro


Cu drag,   
Cera & Toma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Abdomenul, al doilea creier - Partea II-a

Cum comunica creierul si intestinele? Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze cu greu conversatia secreta ce se tine in interior, intre abdomen si creier.