Treceți la conținutul principal

Arta Vindecarii - Chi Nei Tsang - Partea a II-a - Ce facem in terapia CNT ? Cum lucram cu CNT ?

Chi inseamna energie, Nei Tsang inseamna organe interne, intr-un cuvant poti sa spui ca lucrezi cu energia asupra organelor interne sau ca aduci energie organelor interne.
Sunt mai multe tehnici si nivele de pregatire in CNT :

  • CNT I – Masajul energetic al organelor interne
  • CNT II – Cele 12 Vanturi
  • CNT III – Masajul muschilor, tendoanelor si pe meridianele energetice
  • CNT IV (Karsai Nei Tsang) – masajul zonei genitale
Mai multe informatii gasiti pe site-ul official UHT Chi Nei Tsang si intr-un interviu cu Maestrul Mantak Chia tradus si publicat de Miruna Macavei

In CNT I se lucreaza pe abdomen si pe organele interne prin tehnici de masaj, atingere, presiune cu scopul de a imbunatati circulatia sangelui si a chi-ului. Calugarii taoisti au descoperit ca Chi-ul circula cu sangele nostru in intregul organism. In momentul in care circulatia sangelui este ingreunata de toxinele acumulate fie ele fizice sau emotionale, Chi-ul stagneaza sau se blocheaza. Stagnarea sau blocarea energiei duce la dezechilibre fizice si emotionale, la imbolnavire.
 

Cu tehnicile din CNT eliminam blocajele, facem o detoxifiere fizica, emotionala si energetica a organismului. Dupa ce am eliminat blocajele putem aduce energie proaspata si corpul nostru se poate vindeca.

De ce se lucreaza pe abdomen?

  • Pentru ca in zona abdominala se gasesc cele mai importante organe interne: ficat, vezica biliara, stomac, splina, pancreas, intestin subtire si gros, etc.
  • Pentru ca in zona abdomenului inferior se gaseste Tan tien-ul inferior care este centrul nostru energetic si gravitational, acolo putem acumula energia, o putem rafina si transforma ca sa ne dezvoltam fizic, mental, emotional si spiritual.
  • Pentru ca prin ombilic avem acces la rinichi, la coloana vertebrala, putem activa celulele stem si memoria celulara ancestrala.
  • Pentru ca intestinul subtire este creierul emotional si primordial.
Cele 5 organe pe care se lucreaza in CNT I
 
Cosmologia Taoista are la baza Scoala Yin Yang care a armonizat conceptele Wu Xing tradus ca cele 5 elemente sau 5 faze cu Ying si Yang. Omul este considerat un microcosmos in Univers. In Medicina Traditionala Chineza - MTC conform principiului celor cinci elemente: metal, apa, lemn, foc si pamant, avem 5 organe care corespund acestor elemente: plamani, rinichi, ficat, inima si stomac. Pentru fiecare organ avem culori, emotii pozitive si emotii negative, anotimpuri, planete, animale sacre, alimente corespondente. Exista un ciclu de control si un ciclu de crestere, fiecare organ influenteaza si este influentat de alt organ.

Cand organele noastre sunt sanatoase, suntem in echilibru, energia circula si organismul nostru este in stare perfecta, normala. Cand se imbolnaveste un organ, rand pe rand si celelate organe se imbolnavesc si starea noastra de sanatate de deterioreaza. Fiecare organ are emotiile lui, functiile lui, inteligenta lui, ati observat ca atunci cand creierul nu mai functioneaza restul organelor functioneaza, este cazul persoanelor aflate in coma.

Taoisti au observat ca emotiile sunt stocate in organe si ca in exces ele pot duce la imbolnavirea organelor.

De exemplu ficatul are asociate emotii negative: mania, furia, nervozitatea, irascibilitatea si sunetul vindecator cu care le putem curata este ȘȘȘ... (SSShhh). Acest sunet din Meditatia Sunetelor Vindecatoare asociat cu tehnicile de CNT elimina toxinele si emotiile negative stocate in ficat. Va amintiti poate ca atunci cand erati copii mama dumneavoastra va linistea cu acest sunet cand erati agitat sau suparat.

Tan tien (dan tien)


Taoistii considera ca avem trei tan tien-uri (dan tien). Tan tien se poate traduce: centru energetic, mare de chi sau centrul fortei vietii. Cele trei tan tien-uri sunt: Tan tien superior la nivelul celui de al treilea ochi – glanda pineala, tan tien mijlociu la nivelul inimii – timus si tan tien inferior sub ombilic.

Pentru ca Tan tien-ul inferior este centrul nostru energetic si gravitational, acolo putem acumula energia, o putem rafina si transforma ca sa ne dezvolta fizic, mental, emotional si spiritual.

Cand ajungem sa aliniem cele trei tan tien-uri ne aflam in echilibrul perfect, acel echilibru pe care ne straduim sa-l atingem si sa-l mentinem fiecare dintre noi : unii aleg credinta, altii practica Yoga, arte martiale, meditatia, Tai Chi, Qi Gong, diverse metode, tehnici, practici mai vechi sau mai noi. La acest echilibru putem ajunge si cu CNT.

 

Ombilicul

Am mentionat ca tan tien-ul inferior este sub ombilic. In CNT se maseaza ombilicul si in jurul ombilicului.
In functie de forma ombilicului in MTC se poate face un diagnostic. Nu stiu cati dintre dumneavoastra ati acordat atentie ombilicului. Pentru toti a fost canalul prin care am primit tot ce era necesar ca sa ne dezvoltam, a fost prima legatura, cu lumea exterioara pana cand am fost nascuti.

Cordonul ombilical este centrul de dezvoltare al corpului uman. Acesta joacă un rol foarte important în dezvoltarea embrionului. Chiar și după ce am tăiat legatura, ombilicului continuă sa joace un rol de coordonare a întregului corp.

Poate sunteti sau nu informati despre celulele stem care se recolteaza din cordonul ombilical la noi nascuti. Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

Ombilicul contine tesut embrionar si este radacina fasciilor din organism. Prin ombilic putem accesa reteaua de noduli limfatici din abdomen, coloana vertebrala si toate organele din zona abdominala.

Abdomenul este centrul corpului nostru, aici avem energia prenatala mostenita de la parintii nostri, de la stramosii nostri, tot aici putem acumula energie din Univers si o putem transforma,.

Intestinul subtire este creierul primordial si emotional


Poate va surprinde sa aflati ca inteligenta nu este doar apanajul creierului, dar va rog sa va ganditi si sa va reamintiti:
Cand ati simtit fluturi in stomac? Cand erati indragostit sau cand asteptati ceva placut cu nerabdare.
Cand ati simtiti o gheara sau un ghem in plex? Cand erati ingrijorati, speriati sau foarte emotionati.

Un articol foarte bun pe aceasta tema l-a scris Maestrul Aurelian Curin, il gasiti Cel de “al doilea creier” si Reiki Traditional Takata

In Franta la Nantes, cercetatorul Michel Neunlist ( Directorul Institutului national de sanatate si cercetari medicale - INSERM) considera intestinul subtire creierul primordial, originar : “ In plus fata de creierul nostru care controleaza toate functiile corpului, corpul nostru are un al doilea creier responsabil cu reglementarea functiilor digestive. Acest al “doilea creier” sau sistemul nervos enteric (ENS) este situat de-a lungul tractului digestiv, este compus din mai mult de 100 de milioane de neuroni si este al doilea organ neurologic a corpului nostru. ENS joaca un rol central in controlul multor functii, ca de exemplu reglarea motilitatii intestinale (golirea stomacului, tranzitul colonic), absorbtia nutrientilor, prin functiile de control ale barierei intestinale, bariera care ne protejeaza de patogenii externi.”
 

In 2006 au inceput cercetarile pentru a dovedi ca se poate diagnostica boala Parkinson cu o biopsie intestinala simpla. Au realizat in urma biopsiei intestinale simple ca există 150 de neuroni și ca acesti neuroni nu se diferentiaza de cei din creierul nostru. "Stomacul ca o fereastra deschisa pe creier, este o idee care a fost validata pentru boala Parkinson. Intrebarea care se pune acum: Are aceasta ipoteza aplicabilitate la alte boli neurodegenerative, in special boala Alzheimer sau alte boli.”

Voi reveni cu traducerea unor articole pe acest subiect.

Pentru cei interesati de aceasta terapie minunata va recomand participarea la cursul de CNT I sustinut de Jutta Kellenberger, instructor senior şi lider internaţional pentru ramura CNT in Bucuresti, informatii si detalii aici .

In curand urmeaza raspunsul la intrebarile: Ce beneficii ne aduce terapia CNT ? Ce efecte are terapia CNT ? Ce simtim in timpul si dupa terapia CNT ?



Vreti sa aflati mai multe despre noi ?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro

Cu drag,
Cera

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Abdomenul, al doilea creier – Ultima parte

Inainte de a trage concluzia ca bacteriile ne manipuleaza cum vor, este necesar sa demonstram ca este posibil ca ceea ce functioneaza cu soarecii se va intampla si cu oamenii.