Treceți la conținutul principal

Arta Vindecarii - Chi Nei Tsang - Partea a IV-a – Detoxifierea Emotionala

Detoxifierea emotionala
 

Daca despre detoxifierea fizica am auzit multi dintre noi, despre cea emotionala nu se vorbeste prea mult, poate doar la psiholog.
 

Taoisti au observat ca stocam emotiile negative in toate organele noastre si aceasta este o cauza importanta care duce la pierderea vitalitatii si a sanatatii. Mai mult emotiile negative au greutate fizica, miros, culoare si ocupa spatiu vital.
Amintirile le pastram in memorie, ce se intampla cu emotiile asociate acestor amintiri?


Unde credeti ca putem depozita cele mai multe emotii? Unde au loc mai mult, adica in organele cele mai mari, ca de exemplu in intestinul subtire pentru ca poate avea o lungime de aproximativ 4 – 7 metri.   

Unde se gasesc aceste organe ?
In zona abdominala.


Emotiile in exces, indiferent ca sunt pozitive sau negative ne fac rau, si din prea multa bucurie poti face atac de cord. Cautam echilibrul in toate inclusiv in zona emotionala.

Cuvantul emotie provine de la latinescul emovere - ceva care pune mintea în miscare, fie catre o actiune daunatoare, fie catre una neutra sau pozitiva.

Voi reda definitia din DEX pentru emotie ca sa ne-o reamintim cu toti: “Reactie afectiva de intensitate mijlocie si de durata relativ scurta, insotita adesea de modificari in activitatile organismului, oglindind atitudinea individului fata de realitate”.
In Budism se vorbeste despre emotie ca o perturbare a mintii, emotia este ceva care conditioneaza mintea si o face sa adopte o anumita perspectiva sau viziune asupra lucrurilor.

Taoistii vorbesc despre emotii negative si pozitive, despre yin si yang, despre transformare continua, despre alchimie interna.


Ce se intampla in lumea noastra, de zi cu zi ? 

Sa spunem ca ne-am infuriat pe colegul din trafic, pe cel de la birou, pe sot/sotie sau pe copil, pe moment suntem atenti doar la furie nu si la corpul nostru, daca ne-am privi in oglinda am observa ca ne inrosim la fata, ca inima bate mai repede, ca respiram mai greu. Organismul nostru isi modifica activitatea, nu mai functioneaza normal si asta doar pentru ceva banal. Ne simtim goliti dupa un acces de furie si chiar suntem goliti de energie. Ganditi-va in fiecare zi prin cate stari emotionale treceti si cum treceti prin ele, nu mai vorbim de traume ale caror urme se vindeca greu.


Dalai Lama vorbeste despre emotii distructive in cartea “Emotiile distructive. Cum le putem depasi? Dialog stiintific cu Dalai Lama” si emotii vindecatoare in cartea “Emotii vindecatoare”. Osho vorbeste despre emotii negative si pozitive in cartea “ Emotii”, Paul Ekman vorbeste despre cum recunoastem principalele emotii umane (furie, dezgust, tristete, bucurie, frica, surpriza) in cartea “Emotii date pe fata” sunt doar cateva surse care va pot ajuta sa recunoasteti si sa cunoasteti mai bine emotiile, cum va influenteaza sanatatea si viata in general.



In CNT lucram la eliminarea emotiilor negative stocate in organe, tehnicile de masaj sunt insotite de “Sunetele Vindecatoare”, care sunt o forma de meditatie din sistemul UHT prin care emotiile negative sunt eliminate si aducem in fiecare organ emotii pozitive, ii invatam pe studentii nostri, pe partenerii de terapie acesta meditatie si ii incurajam sa o practice.


Paul Ekman cu ajutorul unui coleg, Robert Levenson, de la Universitatea California din Berkeley, a observat schimbarile de la nivelul organelor corpului in cazul fiecarei emotii in parte. De exemplu, in cazul maniei si fricii se produce o accelerare a ritmului cardiac si apare transpiratia. Insa in cazul maniei, mainile devin fierbinti, in vreme ce in cazul fricii mainile devin reci. Aceasta diferenta la nivelul temperaturii pielii este universala.

Modificarile pe care le aduc emotiile in corpul nostru sunt la toate nivelurile. Acest lucru s-a observat atat in cercetarile efectuate asupra fiziologiei corpului, cat si in unele studii efectuate de Paul Ekman impreuna Richard Davidson, asupra modificarilor din creier. “Fata nu este un simplu mijloc de exprimare, ci si un mijloc de activare a emotiilor, impunandu-i fetei sa afiseze un zambet, in creier se declanseaza o activitate specifica fericirii, la fel cum o grimasa declanseaza în creier o activitate specifica tristetii”.


O alta practica taoista pe care o recomandam si cu care lucram alaturi de CNT este Meditatia “Surasul Interior”, care consta in a surade pe rand fiecarui organ. Pe masura ce suradem aducem energie proaspata si emotii pozitive in fiecare organ, la sfarsit simtindu-ne fericiti si plini de energie. Efectele acestei practici veche de mii de ani sunt confirmate in prezent si de cercetarile stiintifice din ziua de azi.



Dupa o sedinta de terapie CNT te simti linistit, relaxat, ai un somn odihnitor, esti mai calm, ai mai multa vitalitate, esti mai echilibrat si nu mai raspunzi la fel de rapid la stimulii emotionali negativi. Persoanele care sufera de oboseala cronica de obicei adorm in timpul terapiei, persoanele foarte stresate si agitate se simt in prima faza molesite si apoi devin mai calme in timpul terapiei.

Am invatat si nu doar teoretic, practic din experienta proprie, ca in orice terapie este nevoie de dorinta de vindecare din ambele parti, daca nu se porneste macar de la un procent egal 50% terapeut – 50% pacient, atunci poate doar un miracol sa produca vindecarea. In CNT intentia cu care se lucreaza este ca pacientul / studentul / partenerul sa ajunga sa aiba o dorinta, vointa de vindecare de 90% si terapeutul sa vina cu restul de 10%. Nu suna prea bine pentru multi dintre voi ? Poate ca nu, dar este singura cale prin care va puteti schimba viata, doar voi puteti face schimbarile, terapeutul va poate ajuta temporar si va poate sustine pana cand veti fi siguri din nou pe picioarele voastre.


In curand urmeaza continuarea: detoxifierea energetica


Vreti sa aflati mai multe despre noi?
Va rugam sa ne contactati pe my-Tao.ro


Cu drag,
Cera

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea I-a

Rinichii si Iarna In Medicina Traditionala Chineza - TCM: rinichii sunt organe yin , in pereche cu vezica urinara care este yang , le sunt asociate :

Rinichii in Medicina Traditionala Chineza – TCM Partea a III-a

Rinichii si Jing Jing in limba chineza se poate traduce ca esenta, in TCM ca esenta rinichilor sau lichidul esenta al corpului nostru. Jing , Qi si Shen sunt considerate de TCM ca fiind “ Cele trei Comori ” care hranesc si pastreazea mintea, corpul si spiritul in echilibru. “ Cele trei comori ” stau la baza practicilor din Qigong, Tai Chi, arte martiale, Taoism si cultura chineza.

Abdomenul, al doilea creier - Partea II-a

Cum comunica creierul si intestinele? Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze cu greu conversatia secreta ce se tine in interior, intre abdomen si creier.